Respekten

”Visar du respekt för din partner?”

”Visar du respekt för din partner?”

 

Välkommen till veckans bloggpost om att visa varandra respekt. Enligt uppslagsverket NE betyder respekt ungefär ”att visa eller känna att man värdesätter någon”. Som kristna förväntas vi visa respekt, oavsett hur någon beter sig mot oss. Vi läser dagens inspirationsord:

”Jo, jag sänder min egen älskade son. Honom visar de väl respekt för.” /Lukasevangeliet 20:13 nuBibeln

”Vårt mål med hela denna sajt är att visa på en kärlekens väg som är smalare och ibland svårare, men mer gudomligt inspirerad och välsignad. Vi vänder oss primärt till kristna par, eftersom många av texterna utgår från ett slags tvärtom-sätt att se på kärlek, som bara kan förväntas från människor som säger sig följa Jesus”. /Tomas & Mia

 

En man berättar: ”När vi var nygifta såg vi lite olika på vad det innebär att visa respekt. Det var inte så att den ena hade rätt och den andra fel – vi hade bara olika syn på det. Jag kände ganska ofta att min fru borde ha varit mer respektfull när hon pratade med mig.”

Kvinnan berättar: ”Jag har vuxit upp i en kultur där vi brukar prata högt, vara dramatiska och avbryta varandra. Det uppfattas inte alls som oförskämt. Jag och min man hade vuxit upp i helt olika världar.”

Att visa respekt för sin partner ska inte höra till ovanligheterna – det är ett måste för en lycklig relation. Respekt ligger i betraktarens ögon. Det spelar egentligen inte någon roll om du tycker att du är respektfull. Det viktiga är om din partner tycker det.

Vi har varit gifta i över trettio år, och kan ärligt erkänna att vi inte alltid varit respektfulla mot varandra. Det som står i vägen är ofta trötthet, stora egon eller sårad stolthet. Allt eftersom tiden gått, känner vi att den respekt vi känner för varandra har vuxit. När vi varit uthålliga i svåra tider, ökar både kärleken och respekten.  

Vårt bästa råd är att inte låta känslan styra om du visar respekt eller inte. Försök hellre låta respekten bli en grundton i ert äktenskap. Det står i Första Petrusbrevet 2:17  ”Behandla alla människor med respekt. Älska era troende syskon. Ära Gud och visa respekt för regering och myndigheter.”  Man behöver inte hålla med någon, för att visa respekt!

Börja med att fråga din partner om han eller hon inte känner sig respekterad på något område. Lyssna ordentligt, och säg sedan förlåt till varandra (oavsett hur det känns). Be också den helige Ande att hjälpa er respektera varandra.

Let Love Live! /Tomas och Mia
Ps) Om du som läser detta är skild eller omgift så finns det ingen fördömelse för dem som är i Kristus Jesus (Romarbrevet 8). Gud förlåter och upprättar alla som ber om det, samt ger nya chanser att begynna om – enligt Jeremia 18 ♡

Kontakta oss gärna via sms: 072 – 430 99 11 eller genom SamtalsjourenMia@gmail.com – Läs mer om äktenskap på Webbkyrkan.se >> – Vårt kurstips: Äktenskapskursen Online >>    ParBloggens målgrupp är kristna (personer som följer Kristus). Bibelord om kärlek >>

Så här byggs ParBloggen: Vi går systematiskt igenom alla Nya Testamentets bibelverser som innehåller ordet kärlek eller älska, och bloggar om de som vi tycker kan vara användbara för kristna par. ”Tro, hopp och kärlek består. Men det allra viktigaste är att vi visar kärlek” ( Första Korinthierbrevet 13:13).

Tomas och Mia
Tomas och Mia

 

Bibeln om kärlek…

Idag är vi så influerade av samhällets syn på kärlek, att vi ofta befinner oss ganska långt från Bibelns definition. På ParBloggen.se vill vi undersöka verser i Nya Testamentet, för att på så sätt lära oss om Bibelns syn på att älska…

I klassisk grekiska (som Nya Testamentet skrevs på) innebär agápe att älska villkorslöst och oegoistiskt. Eros står för lidelsefull kärlek, och fileo för vänskaplig. I ett äktenskap på Biblisk grund är dessa en stark tretvinnad tråd.

Kärleken (agápe) är tålmodig och mild. Kärleken är inte avundsjuk, skrytsam eller högmodig. Den är inte oförskämd eller självisk. Den ilsknar inte till, och den är inte långsint. Den gläds inte över någon orätt utan finner sin glädje i sanningen. Den ger inte upp. /Första Korinthierbrevet 13:4-7

Vad vår mänskliga natur åstadkommer är lätt att se: sexuell omoral, orenhet, strider, avundsjuka, hat, intriger, splittring, maktkamp och mycket annat. Jag vill varna er än en gång: den som lever på ett sådant sätt får inte ärva Guds rike. Men Andens frukt är kärlek, glädje, frid, tålamod, vänlighet, godhet, trofasthet, mildhet och självbehärskning. De som tillhör Jesus har korsfäst sitt gamla jag med alla dess begär och onda lustar. Om vi lever i Anden, ska vi också låta Anden leda oss. Låt oss inte bli högmodiga, inte heller utmana eller avundas varandra. /Galaterbrevet 5:19-25 (förkortad version anpassad för kristna par)

Äktenskapsförbundet: De är alltså inte längre två utan ett. Vad Gud har förenat, får människan inte skilja åt. /Matteusevangeliet 19:6

Skicka Kommentar