Friden

”Lev i frid med varandra”

”Lev i frid med varandra”

 

Välkommen till veckans bloggpost, där vi vill inspirera dig att som Bibeln säger söka friden och sträva efter den. Frid är en djupare känsla än glädje, och det som kan skapa harmoni mellan er – mitt när det stormar runtomkring. Här kommer dagens inspirationsord:

Lev i frid med varandra. /Första Thessalonikerbrevet 5:13

Vi befinner oss i en tid där frid ofta är en bristvara. Många söker personlig tillfredsställelse framför fridfulla relationer, men att prioritera sitt ego är inte en bra väg framåt. Om det är frid och långsiktighet du söker. 

”Vårt mål med hela denna sajt är att visa på en kärlekens väg som är smalare och ibland svårare, men mer gudomligt inspirerad och välsignad. Vi vänder oss primärt till kristna par, eftersom många av texterna utgår från ett slags tvärtom-sätt att se på kärlek, som bara kan förväntas från människor som säger sig följa Jesus”. /Tomas & Mia

Drömmer du om ett äktenskap präglat av frid?

Är du trött på ditt förhållande och funderar på att packa väskan och dra? Tänk om! Enligt en ny undersökning blir du inte mer tillfreds i nästa parrelation. 

Drömmer du ibland om ett annat liv med en annan partner, där allt är frid och fröjd? Kanske är det då dags att tänka om. I en undersökning gjord av en forskargrupp från University of Alberta i Canada har det visat sig att du faktiskt inte blir mer tillfreds, av att ingå i ett nytt parförhållande. I undersökningen har forskare intervjuat 554 tyskar flera gånger under åtta år, både i deras gamla och nya förhållanden. Och slutsatsen är att de så gott som aldrig – känner sig mer lyckliga i den andra kärleksrelationen, än i den första. 

Så det finns goda skäl att göra något åt det som skaver i ditt nuvarande äktenskap, och sträva efter den frid som kan foga er samman igen…

Prioritera det som gagnar friden i din relation

Ur den moderna bibelöversättningen The Message – på svenska, läser vi om hur vi kan sträva efter det som gagnar friden och bygger upp relationen. ”Låt oss ägna all kraft åt att hålla sams. Stötta och uppmuntra den andre, istället för att sänka varandra och leta fel” (Romarbrevet 14:19). Så om du vill gagna friden i ditt äktenskap, kan du börja öva dig i att sprida frid omkring dig. Säg kärleksfulla och uppmuntrande saker till din partner, undvik att hacka på varandra och utför gärna små kärlekshandlingar i vardagen. Be sedan den helige Ande, att förena er med fridens och kärlekens band.

Vad säger du?

Ja, då har vi kommit fram till den viktiga frågan om hur du ställer dig, till detta med att låta friden styra relationen till din partner. Och inte bara till den du gift dig med, utan till alla omkring dig. Romarbrevet 12:17-18 säger ”Löna inte ont med ont, TÄNK på vad som är gott (rätt, värt att prisas) i alla människors ögon. Om det är möjligt, och så mycket det beror på er, lev i frid med alla människor.”

Vi har varit gifta i över trettio år, och kan ärligt erkänna att vi inte alltid låtit friden styra våra liv. Genom förlåtelsen och bönen har vi ändå fått se vissa av Andens frukter mogna i våra liv. En av dess är frid. Det har inte varit enkelt, men Guds Ande kommer vår svaghet till hjälp (Romarbrevet 8:26).

Prata nu med varandra om vad ni kan göra för att skapa ett fridfullt hem. Bestäm sedan tillsammans hur ni går vidare. Be också den helige Ande leda er. 

Let Love Live! /Tomas och Mia
Ps) Om du som läser detta är skild eller omgift så finns det ingen fördömelse för dem som är i Kristus Jesus (Romarbrevet 8). Gud förlåter och upprättar alla som ber om det, samt ger nya chanser att begynna om – enligt Jeremia 18 ♡

Kontakta oss gärna via sms: 072 – 430 99 11 eller genom SamtalsjourenMia@gmail.com – Läs mer om äktenskap på Webbkyrkan.se >> – Vårt kurstips: Äktenskapskursen Online >>    ParBloggens målgrupp är kristna (personer som följer Kristus). Bibelord om kärlek >> Bibeln som ljudbok >>

Så här byggs ParBloggen: Vi går systematiskt igenom alla Nya Testamentets bibelverser som innehåller ordet kärlek eller älska, och bloggar om de som vi tycker kan vara användbara för kristna par. ”Tro, hopp och kärlek består. Men det allra viktigaste är att vi visar kärlek” ( Första Korinthierbrevet 13:13).

Tomas och Mia
Tomas och Mia

 

Bibeln om kärlek…

Idag är vi så influerade av samhällets syn på kärlek, att vi ofta befinner oss ganska långt från Bibelns definition. På ParBloggen.se vill vi undersöka verser i Nya Testamentet, för att på så sätt lära oss om Bibelns syn på att älska…

I klassisk grekiska (som Nya Testamentet skrevs på) innebär agápe att älska villkorslöst och oegoistiskt. Eros står för lidelsefull kärlek, och fileo för vänskaplig. I ett äktenskap på Biblisk grund är dessa en stark tretvinnad tråd.

Kärleken (agápe) är tålmodig och mild. Kärleken är inte avundsjuk, skrytsam eller högmodig. Den är inte oförskämd eller självisk. Den ilsknar inte till, och den är inte långsint. Den gläds inte över någon orätt utan finner sin glädje i sanningen. Den ger inte upp. /Första Korinthierbrevet 13:4-7

Vad vår mänskliga natur åstadkommer är lätt att se: sexuell omoral, orenhet, strider, avundsjuka, hat, intriger, splittring, maktkamp och mycket annat. Jag vill varna er än en gång: den som lever på ett sådant sätt får inte ärva Guds rike. Men Andens frukt är kärlek, glädje, frid, tålamod, vänlighet, godhet, trofasthet, mildhet och självbehärskning. De som tillhör Jesus har korsfäst sitt gamla jag med alla dess begär och onda lustar. Om vi lever i Anden, ska vi också låta Anden leda oss. Låt oss inte bli högmodiga, inte heller utmana eller avundas varandra. /Galaterbrevet 5:19-25 (förkortad version anpassad för kristna par)

Äktenskapsförbundet: De är alltså inte längre två utan ett. Vad Gud har förenat, får människan inte skilja åt. /Matteusevangeliet 19:6

En Kommentar på ”Lev i frid med varandra”

Skicka Kommentar