Vänligheten

”Hur hälsar du på din partner?”

”Hur hälsar du på din partner?”

 

Välkommen till veckans bloggpost om att det är viktigt hur vi hälsar på varandra. Att hälsa vänligt på sin partner när allt känns bra är en sak, men hur hälsar du när du inte känner dig vänskaplig? Vi läser dagens inspirationsord:

Jesus säger: ”Vad är det för märkvärdigt med att ni älskar dem som älskar er? … Och om ni hälsar vänligt på era vänner men inte på någon annan, vad är det för märkvärdigt med det? Det gör ju de andra folken också.” /Matteusevangeliet 5:46-47 nuBibeln

”Vårt mål med hela denna sajt är att visa på en kärlekens väg som är smalare och ibland svårare, men mer gudomligt inspirerad och välsignad. Vi vänder oss primärt till kristna par, eftersom många av texterna utgår från ett slags tvärtom-sätt att se på kärlek, som bara kan förväntas från människor som säger sig följa Jesus”. /Tomas & Mia

 

Många par berättar om att det inte är romantiska middagar som håller igång ett äktenskap, utan snarare de små sakerna i vardagen. Men det sagt kan det förstås vara ganska trevligt, med en god middag i romantikens tecken.

Vi har varit gifta i över trettio år, och kan ärligt säga att vi inte alltid hälsat på varandra med ett innerligt leende på läpparna. Men vi vet av erfarenhet att våra inre fylls av kärlek, när vi möts i dörren av en stor kram eller varm blick.

Så vad kan vi då göra om parrelationen har blivit så dålig att vi inte vill hälsa kärleksfullt på varandra? Det står i Ordspråksboken 12:25 att ”Bekymmer tynger människans hjärta, men ett vänligt ord muntrar upp.” Vi kan träna oss i att uttala vänliga ord, oavsett hur vi känner det. Lär dig att leta efter något fint att säga även om dagen varit jobbig.

Den nyckel som vi får av Jesus i denna situation, är att inte bara hälsa vänligt på en person som mer eller mindre förtjänar det, utan som uppriktiga följare till Jesus hälsa vänligt även på dem som beter sig illa. Även din partner.

Börja med att just idag bestämma dig för att hälsa vänligt på din partner, med några uppmuntrande ord eller en lång kram. Testa sedan att prata om nya vanor, kring när någon av er kommer genom dörren. Vill ni att den andre alltid möter er där, eller har ni andra sätt som passar bättre? Be också den helige Ande att lära er vardagsvänlighet.

Let Love Live! /Tomas och Mia
Ps) Om du som läser detta är skild eller omgift så finns det ingen fördömelse för dem som är i Kristus Jesus (Romarbrevet 8). Gud förlåter och upprättar alla som ber om det, samt ger nya chanser att begynna om – enligt Jeremia 18 ♡

Kontakta oss gärna via sms: 072 – 430 99 11 eller genom SamtalsjourenMia@gmail.com – Läs mer om äktenskap på Webbkyrkan.se >> – Vårt kurstips: Äktenskapskursen Online >>    ParBloggens målgrupp är kristna (personer som följer Kristus). Bibelord om kärlek >>

 

Så här byggs ParBloggen: Vi går systematiskt igenom alla Nya Testamentets bibelverser som innehåller ordet kärlek eller älska, och bloggar om de som vi tycker kan vara användbara för kristna par. ”Tro, hopp och kärlek består. Men det allra viktigaste är att vi visar kärlek” (Från ”Kärlekens lov” – Första Korinthierbrevet 13:13).

Tomas och Mia
Tomas och Mia

 

Bibeln om kärlek…

Idag är vi så influerade av samhällets syn på kärlek, att vi ofta befinner oss ganska långt från Bibelns definition. På ParBloggen.se vill vi undersöka verser i Nya Testamentet, för att på så sätt lära oss om Bibelns syn på att älska.

I klassisk grekiska (som Nya Testamentet skrevs på) innebär agápe att älska villkorslöst och oegoistiskt. Eros står för lidelsefull kärlek, och fileo för vänskaplig. I ett äktenskap på Biblisk grund är dessa en stark tretvinnad tråd.

Kärleken (agápe) är tålmodig och mild. Kärleken är inte avundsjuk, skrytsam eller högmodig. Den är inte oförskämd eller självisk. Den ilsknar inte till, och den är inte långsint. Den gläds inte över någon orätt utan finner sin glädje i sanningen. Den ger inte upp. /Första Korinthierbrevet 13:4-7

Vad vår mänskliga natur åstadkommer är lätt att se: sexuell omoral, orenhet, strider, avundsjuka, hat, intriger, splittring, maktkamp och mycket annat. Jag vill varna er än en gång: den som lever på ett sådant sätt får inte ärva Guds rike. Men Andens frukt är kärlek, glädje, frid, tålamod, vänlighet, godhet, trofasthet, mildhet och självbehärskning. De som tillhör Jesus har korsfäst sitt gamla jag med alla dess begär och onda lustar. Om vi lever i Anden, ska vi också låta Anden leda oss. Låt oss inte bli högmodiga, inte heller utmana eller avundas varandra. /Galaterbrevet 5:19-25 (förkortad version anpassad för kristna par)

Äktenskapsförbundet: De är alltså inte längre två utan ett. Vad Gud har förenat, får människan inte skilja åt. /Matteusevangeliet 19:6

Skicka Kommentar