Uthålligheten

”Se relationen som en baby”

”Se relationen som en baby”

 

Välkommen till veckans bloggpost, där vi vill påminna dig om en viktig sanning. För att relationen ska hålla måste du vårda den, på samma sätt som en baby. Du behöver anstränga dig för att skapa känslor av förtroende och trygghet. Det kommer inte av sig självt. Här kommer dagens inspirationsord:

Vår Herres nåd var överflödande, med TRO och KÄRLEK i Kristus Jesus. /Första Timotheosbrevet 1:14

Vissa jämför en relation med en planta som måste vårdas, för att överleva. Svagheten med denna bild är att en planta kan dö, och ersättas. En baby som du vårdar överlever oftast, och är därför en bättre bild av relationen. Vi kommer idag fokusera på de viktigaste råden för att din relationsbaby ska växa och må bra.

”Vårt mål med hela denna sajt är att visa på en kärlekens väg som är smalare och ibland svårare, men mer gudomligt inspirerad och välsignad. Vi vänder oss primärt till kristna par, eftersom många av texterna utgår från ett slags tvärtom-sätt att se på kärlek, som bara kan förväntas från människor som säger sig följa Jesus”. /Tomas & Mia

 

Sju näringsämnen för din relationsbaby

  1. Förfina era kärlekskartor: Ta reda på hur väl ni känner varandra. Vilka drömmar bär han eller hon på? Om man inte känner varandra på djupet, hur kan man då säga att man älskar eller tror på honom eller henne?
  2. Stärk era ömsesidiga känslor: Fundera ut vilka saker hos din partner du faktiskt beundrar, och tala om det för honom eller henne. Visa din uppskattning på olika sätt. Att medvetet påminna sig om partnerns positiva sidor motverkar förhållandets värsta fiende – föraktet.
  3. Sök er till varandra: Genom småprat, kärleksfulla ögonkast och beröring. Då håller ni kontakten levande. Par som lever parallella liv, glider med tiden ofta ifrån varandra.
  4. Fatta besluten i samråd: Att fatta beslut över huvudet på den andre är sårande.
  5. Lös de problem som går att lösa: Om konflikterna går att lösa ska de lösas. För att underlätta att en konflikt ska kunna lösas, behöver den vara tillräckligt avgränsad. 
  6. Bryt dödlägen: Det finns också problem som är svårlösta. Men det går att lära sig att leva med dessa motsättningar – om man pratar om dem.
  7. Skaffa en gemensam grundsyn: Man behöver som sagt inte tycka lika om allt. Men vissa gemensamma värderingar och mål är viktiga för förhållandet.

 

Bibelns tips på skötsel

Du kan finna många bra skötselråd för din relationsbaby både hos psykologer och forskare, men i dagens inspirationsord lyfter Bibeln fram bara två: TRO och KÄRLEK. Stora ord som bäst praktiseras både i tanke, ord och handling. Tro på Gud, dig själv och din partner. Tro på ert äktenskap och er framtid. Tänk tro, tala tro, lev i tro. I Första Korinthierbrevet 13:13 står det ”Men nu består tro, hopp och kärlek, dessa tre – och störst av dem är kärleken.” Tro och hopp hör ihop. Du tror och hoppas på ert äktenskap, och agerar därefter.

Kärleken är den största kraften världen någonsin erfarit. Allt startar i Guds kärlek till dig. Du har förmågan att älska, därför att Gud först har älskat dig. Så utifrån Guds stora kärlek till dig, kan du nu varje dag omsluta din relationsbaby med samma kärlek – som du själv fått ta emot.

 

Vad säger du?

Ja, då har vi kommit fram till den viktiga frågan om hur du tänker kring detta med att sköta om er relationsbaby. Fundera gärna över om det finns unika aspekter i just ert äktenskap, som kräver speciell omvårdnad. Sök hjälp om så behövs. Dagens inspirationsord uppmuntrar er att låta nåden flöda mellan er, genom att tro och älska på ett sätt som bottnar i Skaparen själv.

Vi har varit gifta i över trettio år, och kan ärligt erkänna att vi inte alltid vårdat vår relation som en baby – på ett bra sätt. Därför har babyn i perioder fått skrika efter uppmärksamhet. Genom att be varandra och Gud om förlåtelse, har vi dock lyckats bryta dåliga mönster. Det har inte varit enkelt, men Guds Ande kommer vår svaghet till hjälp (Romarbrevet 8:26).

Prata nu med varandra om vad ni kan göra för att på bästa sätt vårda er relation, som en växande baby. Bestäm sedan tillsammans hur ni går vidare. Be också den helige Ande leda er.

Let Love Live! /Tomas och Mia Ps) Om du som läser detta är skild eller omgift så finns det ingen fördömelse för dem som är i Kristus Jesus (Romarbrevet 8). Gud förlåter och upprättar alla som ber om det, samt ger nya chanser att begynna om – enligt Jeremia 18 ♡
Kontakta oss gärna via sms: 072 – 430 99 11 eller genom SamtalsjourenMia@gmail.com – Läs mer om äktenskap på Webbkyrkan.se >> – Vårt kurstips: Äktenskapskursen Online >>    ParBloggens målgrupp är kristna (personer som följer Kristus). Bibelord om kärlek >> Bibeln som ljudbok >>

Så här byggs ParBloggen: Vi går systematiskt igenom alla Nya Testamentets bibelverser som innehåller ordet kärlek eller älska, och bloggar om de som vi tycker kan vara användbara för kristna par. ”Tro, hopp och kärlek består. Men det allra viktigaste är att vi visar kärlek” ( Första Korinthierbrevet 13:13).

Tomas och Mia
Tomas och Mia

 

Bibeln om kärlek…

Idag är vi så influerade av samhällets syn på kärlek, att vi ofta befinner oss ganska långt från Bibelns definition. På ParBloggen.se vill vi undersöka verser i Nya Testamentet, för att på så sätt lära oss om Bibelns syn på att älska…

I klassisk grekiska (som Nya Testamentet skrevs på) innebär agápe att älska villkorslöst och oegoistiskt. Eros står för lidelsefull kärlek, och fileo för vänskaplig. I ett äktenskap på Biblisk grund är dessa en stark tretvinnad tråd.

Kärleken (agápe) är tålmodig och mild. Kärleken är inte avundsjuk, skrytsam eller högmodig. Den är inte oförskämd eller självisk. Den ilsknar inte till, och den är inte långsint. Den gläds inte över någon orätt utan finner sin glädje i sanningen. Den ger inte upp. /Första Korinthierbrevet 13:4-7

Vad vår mänskliga natur åstadkommer är lätt att se: sexuell omoral, orenhet, strider, avundsjuka, hat, intriger, splittring, maktkamp och mycket annat. Jag vill varna er än en gång: den som lever på ett sådant sätt får inte ärva Guds rike. Men Andens frukt är kärlek, glädje, frid, tålamod, vänlighet, godhet, trofasthet, mildhet och självbehärskning. De som tillhör Jesus har korsfäst sitt gamla jag med alla dess begär och onda lustar. Om vi lever i Anden, ska vi också låta Anden leda oss. Låt oss inte bli högmodiga, inte heller utmana eller avundas varandra. /Galaterbrevet 5:19-25 (förkortad version anpassad för kristna par)

Äktenskapsförbundet: De är alltså inte längre två utan ett. Vad Gud har förenat, får människan inte skilja åt. /Matteusevangeliet 19:6

En Kommentar på ”Se relationen som en baby”

Skicka Kommentar