Kärleken

”Vilket är ditt kärleksspråk?”

”Vilket är ditt kärleksspråk?”

 

Välkommen till veckans bloggpost om att lära sig att GE kärlek, på ett sätt som din partner kan ta emot. Du kan behöva lära dig HUR din partner vill bli älskad.  Vi läser dagens inspirationsord:

”Så älskade Gud världen att han gav den sin ende Son.” /Johannesevangeliet 3:16 nuBibeln

Om vi nu har Guds kärlek som förebild för våra äktenskap, så ser vi i citatet ovan att Gud älskade så mycket att han GAV. Allt börjar med att Gud GER kärlek, och inte bara med ord utan också i praktisk handling. Så om vi vill efterlikna Guds kärlek, ska väl vi göra samma sak?

”Vårt mål med hela denna sajt är att visa på en kärlekens väg som är smalare och ibland svårare, men mer gudomligt inspirerad och välsignad. Vi vänder oss primärt till kristna par, eftersom många av texterna utgår från ett slags tvärtom-sätt att se på kärlek, som bara kan förväntas från människor som säger sig följa Jesus”. /Tomas & Mia

Vi har varit gifta i över trettio år, och kan ärligt erkänna att vi inte alltid lyckats efterlikna Guds utgivande kärlek. Det har funnits stunder då vi snarare har försökt att TA mer kärlek än vi ger. Vi tar kärlek i form av utrymme och fokus på oss själva, snarare än på den andre. Eller genom att försöka ge kärlek på ett sätt, som inte tas emot väl.

Vårt bästa råd är att ÖVA på att GE kärlek, och det är här resonemanget kring kärlekens olika språk kommer in.  Du kan behöva lära dig HUR din partner vill bli älskad.  För att lyckas kommunicera bra med varandra krävs det att man lär sig motpartens språk. Under sitt arbete som äktenskapsrådgivare upptäckte psykologen Gary Chapman, att det är samma sak med vårt känslomässiga språk. Han beskriver teorin i sin bok ”Kärlekens fem språk”, som har sålts i miljoner exemplar.

Enligt Gary Chapman finns det fem grundläggande sätt som människor tar emot och visar kärlek på. Av dessa fem kärleksspråk har alla ett hemspråk, ett kärleksspråk som är det primära. Vi har ofta två primära kärleksspråk som är viktiga för oss. 

Första kärleksspråket: Komplimanger

Ett sätt att uttrycka sin kärlek på är att använda de rätta orden. Salomo, som skrev så mycket av Bibelns visdomslitteratur, sade: ”Död och liv har tungan i sitt våld.” Många äkta makar har aldrig lärt sig vilken kolossal makt som ligger i verbal kommunikation. Om vi vill utveckla ett intimt förhållande, är det nödvändigt att vi känner till varandras önskemål. 

Andra kärleksspråket: Tid för varandra

Tid är antagligen en av de dyrbaste sakerna vi har som människor. Att ta tid tillsammans betyder inte att sitta och se varandra in i ögonen. Det betyder att göra något tillsammans och att ge den andra personen sin uppmärksamhet. Aktiviteten betyder mindre. Det är just detta som många män inte förstår. Aktiviteten är bara ett redskap som skapar känslan av att man är tillsammans. Effekten med meningsfulla aktiviteter, är att vi skapar en minnesbank som vi kan ta ut ifrån under åren som kommer.

Tredje kärleksspråket: Ta emot gåvor

En gåva är en symbol för kärlek. Det är inte själva gåvan i sig som är viktigast, utan tanken bakom och jobbet att söka efter och ge den. Gåvan påminner om det. Storleken och priset på gåvan spelar därför mindre roll. Det kan vara något man har tillverkat själv. Om partnerns primära kärleksspråk är att ta emot gåvor, kan du bli en ypperlig givare. Det är faktiskt ett av de enklaste kärleksspråken man kan lära sig.

Fjärde kärleksspråket: Göra varandra tjänster

Sådana tjänster som att laga mat, duka bordet, diska, dammsuga, städa i ett skåp, ta bort hår från tvättstället, avlägsna fläckar på spegeln, ta bort insekter från vindrutetorkaren, bära ut sopor, byta blöjor, måla om i sovrummet, torka damm, underhålla bilen, städa i garaget, slå gräsmattan, klippa buskarna, kratta löv, torka av persiennerna, gå ut med hunden, ta bort kattens spår i sandlådan och byta vatten hos guldfiskarna – allt är nödvändigt.

Men det kräver omtanke, planering, tid, ansträngning och energi. Om det blir gjort i en positiv anda, uttrycker det också verklig kärlek. Jesus Kristus gav oss en enkel men stark illustration när det gäller att uttrycka kärlek i handling, när han tvättade lärjungarnas fötter. I en kultur där man gick med sandaler på smutsiga gator, var sedan att husets tjänare tvättade gästernas fötter efter hand som de kom. Jesus, som hade lärt sina lärljungar att de skulle älska varandra, gav dem ett exempel på hur de skulle uttrycka denna kärlek när han tog ett tvättfat och en handduk och tvättade deras fötter. Tidigare hade Jesus sagt att i hans rike var det så att den som ville bli stor, skulle vara en tjänare. Aposteln Paulus summerade denna filosofi när han sade ”…tjäna varandra i kärlek.”

Femte kärleksspråket: Fysisk beröring

Fysisk beröring kan antingen skapa eller bryta ett förhållande.Det kan kommunicera hat eller kärlek. Exempelvis om din frus primära kärleksspråk är fysisk beröring, finns det ingenting viktigare än att hålla om henne när hon gråter. Både spontana beröringar, som att lägga handen på personen när man går förbi, och mer tydliga, till exempel massage. Det krävs inte mycket att sitta nära sin partner i tv-soffan, hålla i handen eller ge en kram. Men samtidigt är fysisk beröring kanske det svåraste språket, eftersom det lätt kan missbrukas och feltolkas. Det är viktigt att känna in hur den andra känner.

Att hitta sitt kärleksspråk…

Enligt Gary Chapman kommer vi inte att känna oss älskade förrän vi får ta emot kärlek på vårt primära språk. Det är därför viktigt att komma fram till vilket språk man själv och ens partner har.

Det finns tre sätt som kan hjälpa er att upptäcka era kärleksspråk:

  • Vad gör eller gör inte din partner som sårar dig allra mest? Motsatsen till det är förmodligen ditt kärleksspråk.
  • På samma sätt kan du använda din partners kritik och klagomål för att upptäcka dennes språk. Kritik är ett ineffektivt sätt att be om kärlek.
  • Vad är det du oftast ber din partner om? Det som du oftast bett om är förmodligen det som du helst av allt skulle vilja ha för att känna dig älskad. Var också uppmärksam på vad din partner ber dig om, och försök tillgodose dessa behov.

Börja med att ta reda på vilket ditt och din partners primära kärleksspråk är. Lyssna sedan på varandra och förklara hur ni bäst tar emot kärlek. Be också den helige Ande att hjälpa er älska.

Let Love Live! /Tomas och Mia
Ps) Om du som läser detta är skild eller omgift så finns det ingen fördömelse för dem som är i Kristus Jesus (Romarbrevet 8). Gud förlåter och upprättar alla som ber om det, samt ger nya chanser att begynna om – enligt Jeremia 18 ♡

Kontakta oss gärna via sms: 072 – 430 99 11 eller genom SamtalsjourenMia@gmail.com – Läs mer om äktenskap på Webbkyrkan.se >> – Vårt kurstips: Äktenskapskursen Online >>    ParBloggens målgrupp är kristna (personer som följer Kristus). Bibelord om kärlek >>

Så här byggs ParBloggen: Vi går systematiskt igenom alla Nya Testamentets bibelverser som innehåller ordet kärlek eller älska, och bloggar om de som vi tycker kan vara användbara för kristna par. ”Tro, hopp och kärlek består. Men det allra viktigaste är att vi visar kärlek” ( Första Korinthierbrevet 13:13).

Tomas och Mia
Tomas och Mia

 

Bibeln om kärlek…

Idag är vi så influerade av samhällets syn på kärlek, att vi ofta befinner oss ganska långt från Bibelns definition. På ParBloggen.se vill vi undersöka verser i Nya Testamentet, för att på så sätt lära oss om Bibelns syn på att älska…

I klassisk grekiska (som Nya Testamentet skrevs på) innebär agápe att älska villkorslöst och oegoistiskt. Eros står för lidelsefull kärlek, och fileo för vänskaplig. I ett äktenskap på Biblisk grund är dessa en stark tretvinnad tråd.

Kärleken (agápe) är tålmodig och mild. Kärleken är inte avundsjuk, skrytsam eller högmodig. Den är inte oförskämd eller självisk. Den ilsknar inte till, och den är inte långsint. Den gläds inte över någon orätt utan finner sin glädje i sanningen. Den ger inte upp. /Första Korinthierbrevet 13:4-7

Vad vår mänskliga natur åstadkommer är lätt att se: sexuell omoral, orenhet, strider, avundsjuka, hat, intriger, splittring, maktkamp och mycket annat. Jag vill varna er än en gång: den som lever på ett sådant sätt får inte ärva Guds rike. Men Andens frukt är kärlek, glädje, frid, tålamod, vänlighet, godhet, trofasthet, mildhet och självbehärskning. De som tillhör Jesus har korsfäst sitt gamla jag med alla dess begär och onda lustar. Om vi lever i Anden, ska vi också låta Anden leda oss. Låt oss inte bli högmodiga, inte heller utmana eller avundas varandra. /Galaterbrevet 5:19-25 (förkortad version anpassad för kristna par)

Äktenskapsförbundet: De är alltså inte längre två utan ett. Vad Gud har förenat, får människan inte skilja åt. /Matteusevangeliet 19:6

Skicka Kommentar