Uthålligheten

”Håll fast vid det som är gott”

”Håll fast vid det som är gott”

 

Välkommen till veckans bloggpost där vi uppmuntrar dig att hålla fast vid det som är gott i din relation. Detta sker genom dina ord och tankar, och här behöver vi som Bibeln lär oss – be att Gud ger våra ”hjärtan och tankar skydd i Kristus Jesus” (Filipperbrevet 4:7). Här kommer dagens inspirationsord:

Visa varandra uppriktig kärlek. Avsky det onda, och håll fast vid det som är gott. /Romarbrevet 12:9 nuBibeln

Vi befinner oss i en tid då många par inte förstår att deras tankar och ord bygger upp eller bryter ner äktenskapet. Att träna sig i ett visst mått av positivt tänkande, mår vi alla bra av. Ett konkret råd är att avsluta varje dag med att fråga din partner ”Vad var det bästa som hände för dig idag?” – På så sätt övar man sig i att minnas det som är gott.

”Vårt mål med hela denna sajt är att visa på en kärlekens väg som är smalare och ibland svårare, men mer gudomligt inspirerad och välsignad. Vi vänder oss primärt till kristna par, eftersom många av texterna utgår från ett slags tvärtom-sätt att se på kärlek, som bara kan förväntas från människor som säger sig följa Jesus”. /Tomas & Mia

Har du fastnat i ett konstant klagande?

Någon sa att klagan är som röta i benen, det äter upp dig inifrån. I förlängningen leder det till bitterhet. Men betyder det att du aldrig får vara ärlig och säga hur du känner det? Naturligtvis inte, men du bör både välja dina tillfällen och vara noga med vem det är du klagar till. Behöver du prata av dig, vänd dig gärna till en själavårdare du har förtroende för. Någon som kan lyssna, och be tillsammans med dig. Att bara klaga, och hacka på din partner är inte en fruktbar väg framåt och leder inte till något gott.

Hur håller du fast vid det som är gott?

Kärlek är rent vetenskapligt något helt annat än förälskelse. Kärlek är det vi kan uppnå när ruset lagt sig, och ersatts av förnuft och eftertänksamhet. Kärlek är något hållbart och gott.

– Vi är alla individer med olika biologiska förutsättningar. Dessutom påverkar vår uppväxt oss, säger Håkan Fischer (hjärnforskare och professor vid Psykologiska institutionen, Stockholms universitet), som föreläser om ”Den kärleksfulla hjärnan”.

Tre kärlekar…

Fischer talar om tre sorters kärlekar: den intima (som handlar om anknytning och närhet), passion (det sexuella) och engagemang (medvetna beslut, att planera för framtiden). Dessa tre komponenter finns i mer eller mindre utsträckning i samtliga kärleksrelationer. Om du vill hålla fast vid det som är gott, kan du på olika sätt träna dig i alla dessa tre former av kärlek.

 

Vad säger Bibeln om det som är gott?

Det står mycket i Bibeln om det som är gott, men vi vill speciellt fokusera på Jobs bok, där det står ”Låt oss välja ut det rätta, tillsammans ta reda på vad som är gott”. Om du och din partner gör detta till ett gemensamt projekt, att tillsammans ta reda på vad som är gott för er båda – kommer er kärlek att blomstra!

Vi har varit gifta i över trettio år, och kan ärligt erkänna att vi inte alltid hållt fast vid det som är gott. Ibland har vi fokuserat på det negativa och hackat på varandra. Genom förlåtelsen och bönen har vi dock lyckats komma upp igen. Det är inte enkelt, men Guds Ande kommer vår svaghet till hjälp (Romarbrevet 8:26).

Prata med varandra om vad ni tänker kring att sluta klaga, och hålla fast vid det som är gott. Bestäm sedan tillsammans hur ni går vidare. Be också den helige Ande leda er .

Let Love Live! /Tomas och Mia
Ps) Om du som läser detta är skild eller omgift så finns det ingen fördömelse för dem som är i Kristus Jesus (Romarbrevet 8). Gud förlåter och upprättar alla som ber om det, samt ger nya chanser att begynna om – enligt Jeremia 18 ♡

Kontakta oss gärna via sms: 072 – 430 99 11 eller genom SamtalsjourenMia@gmail.com – Läs mer om äktenskap på Webbkyrkan.se >> – Vårt kurstips: Äktenskapskursen Online >>    ParBloggens målgrupp är kristna (personer som följer Kristus). Bibelord om kärlek >> Bibeln som ljudbok >>

Så här byggs ParBloggen: Vi går systematiskt igenom alla Nya Testamentets bibelverser som innehåller ordet kärlek eller älska, och bloggar om de som vi tycker kan vara användbara för kristna par. ”Tro, hopp och kärlek består. Men det allra viktigaste är att vi visar kärlek” ( Första Korinthierbrevet 13:13).

Tomas och Mia
Tomas och Mia

 

Bibeln om kärlek…

Idag är vi så influerade av samhällets syn på kärlek, att vi ofta befinner oss ganska långt från Bibelns definition. På ParBloggen.se vill vi undersöka verser i Nya Testamentet, för att på så sätt lära oss om Bibelns syn på att älska…

I klassisk grekiska (som Nya Testamentet skrevs på) innebär agápe att älska villkorslöst och oegoistiskt. Eros står för lidelsefull kärlek, och fileo för vänskaplig. I ett äktenskap på Biblisk grund är dessa en stark tretvinnad tråd.

Kärleken (agápe) är tålmodig och mild. Kärleken är inte avundsjuk, skrytsam eller högmodig. Den är inte oförskämd eller självisk. Den ilsknar inte till, och den är inte långsint. Den gläds inte över någon orätt utan finner sin glädje i sanningen. Den ger inte upp. /Första Korinthierbrevet 13:4-7

Vad vår mänskliga natur åstadkommer är lätt att se: sexuell omoral, orenhet, strider, avundsjuka, hat, intriger, splittring, maktkamp och mycket annat. Jag vill varna er än en gång: den som lever på ett sådant sätt får inte ärva Guds rike. Men Andens frukt är kärlek, glädje, frid, tålamod, vänlighet, godhet, trofasthet, mildhet och självbehärskning. De som tillhör Jesus har korsfäst sitt gamla jag med alla dess begär och onda lustar. Om vi lever i Anden, ska vi också låta Anden leda oss. Låt oss inte bli högmodiga, inte heller utmana eller avundas varandra. /Galaterbrevet 5:19-25 (förkortad version anpassad för kristna par)

Äktenskapsförbundet: De är alltså inte längre två utan ett. Vad Gud har förenat, får människan inte skilja åt. /Matteusevangeliet 19:6

En Kommentar på ”Håll fast vid det som är gott”

Skicka Kommentar