Vänligheten

”Lär er älska varandra djupt”

”Lär er älska varandra djupt”

 

Välkommen till veckans bloggpost, där vi vill uppmuntra dig som söker ett lyckligt äktenskap – att älska varandra djupt genom att odla närheten. Här kommer dagens inspirationsord:

Och viktigast av allt är att ni älskar varandra djupt och helhjärtat, för kärleken skyler över många synder.  /Första Petrusbrevet 4:8 – New International Version

Det första vi kommer att tänka på när vi läser om att älska djupt, är musikgruppen Bee Gees kända gamla kärlekssång ”How Deep Is Your Love?” (Hur djup är din kärlek?). I refrängen sjunger de att vi lever i en värld av dårar som försöker att bryta ner vår kärlek. Och därför behöver din partner få veta – hur djup din kärlek egentligen är. Lyssna på sången här >>

 

”Vårt mål med hela denna sajt är att visa på en kärlekens väg som är smalare och ibland svårare, men mer gudomligt inspirerad och välsignad. Vi vänder oss primärt till kristna par, eftersom många av texterna utgår från ett slags tvärtom-sätt att se på kärlek, som bara kan förväntas från människor som säger sig följa Jesus”. /Tomas & Mia

 

Forskning om hur man älskar djupt

I ett stressat samhälle är det lätt att falla för lättköpta kommersiella budskap när vi inte orkar gå på djupet och fatta välgrundade beslut med både känsla och förnuft. Därför leder logiken på dejtingsajter oss fel i vårt sökande efter kärlek, enligt Emma Engdahl professor i sociologi vid Göteborgs universitet.

– Kärlek är förmågan att vila i den andra. Men många kan inte, för vi vet inte vem den andra är. Vi är fullt upptagna med att förverkliga oss själva och klå grannarna med finare hus och större pool, som vi kan fota oss själva vid och visa på sociala medier.

Förutsättningen för verklig kärlek är dock fortfarande förmågan att visa sig sårbar och svag (det är så man uppnår djup kärlek). Där sätter dagens idealbild av en människa med ständig koll på läget, käppar i hjulet.  

– Den emotionella erfarenheten (och djupet i kärleken) uppstår aldrig om du inte tillåter att kärleken ibland skaver. Du måste våga vara sårbar,  säger Emma Engdahl. 

 

Vad säger Bibeln och Shakespeare om djup?

Bibeln beskriver människans inre som djup som vi kan nå genom att vara hängivna och uthålliga. Att vara vänliga, varma och vänskapliga mot varandra är en bra förutsättning för att nå och älska varandra på djupet. Dagens bibelord pekar också på att denna djupa och helhjärtade kärlek, kan överskyla synder. I praktiken betyder det att kärleken till vår partner blivit så djup, att vi får allt lättare att förlåta de misstag som begås. Men djupen kan även leda till att vi upptäcker nya dimensioner av varandra. I Ordspråksboken kapitel 18 och 20 läser vi:

Människors avsikter och ord är som djupt vatten, men en klok människa öser upp dem.

Att nå detta djup i vårt äktenskap kan vara en spännande utmaning. Försök att vara den kloka människan som Bibeln beskriver, och fortsätta ösa ur din partners djupa källor. Självaste William Shakespeare har ju skaldat: ”Kärleken är djup som havet. Ju mer den ger, ju mer har den kvar.”

 

Vad säger du?

Ja, då har vi kommit fram till den viktiga frågan om hur du och din partner vill förhålla er till kärlekens djup, och dess förlåtande kraft. Vi lär oss mycket om att älska, i de närmaste relationerna. Där kärleken dödas finns bara förödelse kvar. Omsorgen, värmen och leendena försvinner. Så även äktenskapets djup. Likgiltigheten och kylan breder ut sig, när vi slutar att se varandra. För att kärleken ska växa, måste vi våga något. Nämligen fatta mod att vara sårbara. Annars förlorar vi både kraft och djup. En kärlek som blomstrar – tror, hoppas, förlåter och uthärdar. 

Vi har varit gifta i över trettio år och kan ärligt erkänna, att vi haft dagar då vi inte orkat fokusera på varandras djup. Genom att be varandra och Gud om förlåtelse, har vi lyckats bryta dåliga mönster och istället lära känna varandra ännu mer. Det har inte alltid varit enkelt, men Guds Ande kommer vår svaghet till hjälp (Romarbrevet 8:26).

Samtala nu tillsammans om vad ni kan göra för att nå ännu djupare i er kärlek. Bestäm sedan hur ni går vidare. Be också den helige Ande leda er. 

 

Let Love Live! /Tomas och Mia Ps) Om du som läser detta är skild eller omgift så finns det ingen fördömelse för dem som är i Kristus Jesus (Romarbrevet 8). Gud förlåter och upprättar alla som ber om det, samt ger nya chanser att begynna om – enligt Jeremia 18 ♡
Kontakta oss gärna via sms: 072 – 430 99 11 eller genom SamtalsjourenMia@gmail.com – Läs mer om äktenskap på Webbkyrkan.se >> – Vårt kurstips: Äktenskapskursen Online >>    ParBloggens målgrupp är kristna (personer som följer Kristus). Bibelord om kärlek >> Bibeln som ljudbok >>

Så här byggs ParBloggen: Vi går systematiskt igenom alla Nya Testamentets bibelverser som innehåller ordet kärlek eller älska, och bloggar om de som vi tycker kan vara användbara för kristna par. ”Tro, hopp och kärlek består. Men det allra viktigaste är att vi visar kärlek” ( Första Korinthierbrevet 13:13).

Tomas och Mia
Tomas och Mia

 

Bibeln om kärlek…

Idag är vi så influerade av samhällets syn på kärlek, att vi ofta befinner oss ganska långt från Bibelns definition. På ParBloggen.se vill vi undersöka verser i Nya Testamentet, för att på så sätt lära oss om Bibelns syn på att älska…

I klassisk grekiska (som Nya Testamentet skrevs på) innebär agápe att älska villkorslöst och oegoistiskt. Eros står för lidelsefull kärlek, och fileo för vänskaplig. I ett äktenskap på Biblisk grund är dessa en stark tretvinnad tråd.

Kärleken (agápe) är tålmodig och mild. Kärleken är inte avundsjuk, skrytsam eller högmodig. Den är inte oförskämd eller självisk. Den ilsknar inte till, och den är inte långsint. Den gläds inte över någon orätt utan finner sin glädje i sanningen. Den ger inte upp. /Första Korinthierbrevet 13:4-7

Vad vår mänskliga natur åstadkommer är lätt att se: sexuell omoral, orenhet, strider, avundsjuka, hat, intriger, splittring, maktkamp och mycket annat. Jag vill varna er än en gång: den som lever på ett sådant sätt får inte ärva Guds rike. Men Andens frukt är kärlek, glädje, frid, tålamod, vänlighet, godhet, trofasthet, mildhet och självbehärskning. De som tillhör Jesus har korsfäst sitt gamla jag med alla dess begär och onda lustar. Om vi lever i Anden, ska vi också låta Anden leda oss. Låt oss inte bli högmodiga, inte heller utmana eller avundas varandra. /Galaterbrevet 5:19-25 (förkortad version anpassad för kristna par)

Äktenskapsförbundet: De är alltså inte längre två utan ett. Vad Gud har förenat, får människan inte skilja åt. /Matteusevangeliet 19:6

En Kommentar på ”Lär er älska varandra djupt”

Skicka Kommentar