Osämjan

Jesus säger: ”Älska din fiende”

Jesus säger: ”Älska din fiende”

 

Välkommen till veckans bloggpost om att älska din fiende. ”Men”, tänker du. ”Jag ska väl ändå inte se min partner som min fiende?” ”Nej, helst inte. Men om du ändå gör det, ska du älska ändå.” Vi läser dagens inspirationsord:

Jesus säger: ”Ni har hört det sägas: ’Du ska älska din medmänniska och hata din fiende.’ Men jag säger er: älska era fiender, be för dem som förföljer er.” /Matteusevangeliet 5:43-44 nuBibeln

”Vårt mål med hela denna sajt är att visa på en kärlekens väg som är smalare och ibland svårare, men mer gudomligt inspirerad och välsignad. Vi vänder oss primärt till kristna par, eftersom många av texterna utgår från ett slags tvärtom-sätt att se på kärlek, som bara kan förväntas från människor som säger sig följa Jesus”. /Tomas & Mia

 

Den tuffaste äktenskapskurs vi någonsin deltagit i (för massor av år sedan), tog upp dagens bibelverser. De sa till oss att den kristna vägen framåt i en parrelation, alltid innebär utgivande kärlek – oavsett vad du får tillbaka.

Vi har varit gifta i över trettio år, och kan ärligt säga att det är lätt att älska någon som visar kärlek, men svårt att älska någon som kanske rent av är elak och behandlar dig illa. Om denne någon dessutom är din partner blir det än jobbigare. Men det är just det som Jesus uppmanar dig att göra i citatet ovan. Självklart gäller inte detta förhållningssätt om du är utsatt för misshandel eller liknande, men för alla oss som inte är det kommer orden som en utmaning.

Så vad kan vi då göra om parrelationen har blivit så dålig att vi ser varandra som fiender? Ja, det finns flera svar på den frågan. Har någon orätt begåtts, behöver man be varandra om förlåtelse. Är det helt låst kan man söka hjälp.

Den nyckel som vi får av Jesus i denna situation, är bönen. Du kan be. Otaliga är de vittnesbörd om människor som bett till Gud för sina partners, och så småningom fått uppleva bönesvar. Kanske inte med en gång, men efter en tid.

Börja med att berätta för din partner att du upplever fiendskap i relationen . Testa sedan att be tillsammans, eller i värsta fall var för sig. Sök själavård om så behövs. Be också den helige Ande att förnya er första kärlek.

Let Love Live! /Tomas och Mia
Ps) Om du som läser detta är skild eller omgift så finns det ingen fördömelse för dem som är i Kristus Jesus (Romarbrevet 8). Gud förlåter och upprättar alla som ber om det, samt ger nya chanser att begynna om – enligt Jeremia 18 ♡

Kontakta oss gärna via sms: 072 – 430 99 11 eller genom SamtalsjourenMia@gmail.com – Läs mer om äktenskap på Webbkyrkan.se >> – Vårt kurstips: Äktenskapskursen Online >>    ParBloggens målgrupp är kristna (personer som följer Kristus). Bibelord om kärlek >>

 

Så här byggs ParBloggen: Vi går systematiskt igenom alla Nya Testamentets bibelverser som innehåller ordet kärlek eller älska, och bloggar om de som vi tycker kan vara användbara för kristna par. ”Tro, hopp och kärlek består. Men det allra viktigaste är att vi visar kärlek” (Från ”Kärlekens lov” – Första Korinthierbrevet 13:13).

Tomas och Mia
Tomas och Mia

 

Bibeln om kärlek…

Idag är vi så influerade av samhällets syn på kärlek, att vi ofta befinner oss ganska långt från Bibelns definition. På ParBloggen.se vill vi undersöka verser i Nya Testamentet, för att på så sätt lära oss om Bibelns syn på att älska.

I klassisk grekiska (som Nya Testamentet skrevs på) innebär agápe att älska villkorslöst och oegoistiskt. Eros står för lidelsefull kärlek, och fileo för vänskaplig. I ett äktenskap på Biblisk grund är dessa en stark tretvinnad tråd.

Kärleken (agápe) är tålmodig och mild. Kärleken är inte avundsjuk, skrytsam eller högmodig. Den är inte oförskämd eller självisk. Den ilsknar inte till, och den är inte långsint. Den gläds inte över någon orätt utan finner sin glädje i sanningen. Den ger inte upp. /Första Korinthierbrevet 13:4-7

Vad vår mänskliga natur åstadkommer är lätt att se: sexuell omoral, orenhet, strider, avundsjuka, hat, intriger, splittring, maktkamp och mycket annat. Jag vill varna er än en gång: den som lever på ett sådant sätt får inte ärva Guds rike. Men Andens frukt är kärlek, glädje, frid, tålamod, vänlighet, godhet, trofasthet, mildhet och självbehärskning. De som tillhör Jesus har korsfäst sitt gamla jag med alla dess begär och onda lustar. Om vi lever i Anden, ska vi också låta Anden leda oss. Låt oss inte bli högmodiga, inte heller utmana eller avundas varandra.
/Galaterbrevet 5:19-25 (förkortad version anpassad för kristna par)

Äktenskapsförbundet: De är alltså inte längre två utan ett. Vad Gud har förenat, får människan inte skilja åt. /Matteusevangeliet 19:6

Skicka Kommentar