Andligheten

”Låt Anden ge dig kärlek”

”Låt Anden ge dig kärlek”

 

Välkommen till veckans bloggpost där vår uppmuntran till dig som läser är: ”Låt Anden ge dig kärlek”. Som efterföljare till Jesus har vi en ibland outnyttjad källa att ösa ur, när vi känner att vi inte orkar älska i egen kraft. Du kan be den helige Ande fylla dig med kärlek. Här kommer dagens inspirationsord:

Det var Epafras som berättade för oss om vilken kärlek Anden har gett er. /Kolosserbrevet 1:8

Vi befinner oss i en tid där vi ofta låter våra känslor styra hur vi tänker och agerar. Att älska någon som beter sig illa mot mig, är svårt. Att älska någon som inte ger kärlek tillbaka, är ännu svårare. Trots detta säger Jesus att vi till och med ska älska våra fiender – men detta är nästan omöjligt om vi inte tar den helige Ande till hjälp.

”Vårt mål med hela denna sajt är att visa på en kärlekens väg som är smalare och ibland svårare, men mer gudomligt inspirerad och välsignad. Vi vänder oss primärt till kristna par, eftersom många av texterna utgår från ett slags tvärtom-sätt att se på kärlek, som bara kan förväntas från människor som säger sig följa Jesus”. /Tomas & Mia

Pastorsfrun som hade en odräglig man

Pastorsfrun Lotta berättade för oss vilken chock det varit när hon upptäckte att mannen hon gift sig med, betedde sig på ett sätt i kyrkan och ett helt annat sätt hemma. I kyrkan var mannen en ömsint och tålmodig pastor, hemma skrek han och var oförskämd. Till att börja med blev Lotta helt förtvivlad, och tänkte att hon nog hade hoppat i galen tunna. Det gick så långt att Lotta ångrade sitt giftemål.

Som en sista utväg gick Lotta in i fasta och bön, där hon förtvivlat ropade till Gud om hjälp. Efter några dagar påminde Anden henne om att Jesus befallt sina efterföljare att älska sina fiender. Lotta fick då en ingivelse att komma på olika sätt att visa sin man kärlek, trots att han agerade så fientligt mot henne. 

I ärlighetens namn ska sägas att detta inte kändes som en behaglig väg framåt för Lotta, men hon bestämde sig för att försöka. Som ett tåg på två räls bad hon för sin man varje dag, och uppmuntrande honom med små kärlekshandlingar. ”Be och älska, be och älska, be och älska” – mumlade hon för sig själv.

Till att börja med märktes ingen skillnad alls. Mannen var lika egoistisk och temperamentsfull som alltid. Lotta var nära att ge upp, när mannen plötsligt en dag frågade varför hon inte skrek tillbaka när han var arg. Lotta svarade att den helige Ande manat henne att löna ont med gott, och att älska även sina fiender.

”Så du ser mig som din fiende”, frågade mannen. ”Ja, när du beter dig fientligt”, svarade Lotta. Det blev tyst ett tag, sedan hördes bara ett tyst ”förlåt” från mannen. Från denna dag slutade mannen att skrika åt Lotta. Han började sakta men säkert förändras. Det gick inte fort, men åt rätt håll. Lotta började plötsligt känna igen mannen hon en gång gift sig med.

Att älska ensidigt, när motparten inte visar kärlek tillbaka är tufft. Men i Romarbrevets åttonde kapitel står det att Anden stöder oss i vår svaghet. Just därför kan vi få fantastiska bönesvar, om vi låter Anden fylla oss med en en kärlek som är helt övernaturlig. Vi brukar ofta berätta om Lotta när någon kämpar med en partner som beter sig illa. Och många är de som fått erfara att de med Andens hjälp, fått visdom och ork att fortsätta älska i tuffa situationer. Kärlek, tillsammans med bönens kraft – kan förflytta berg. Glöm aldrig det.

Bibeln säger att Anden kan prägla dig med kärlek

Ur den moderna bibelöversättningen The Message – på svenska, läser vi om hur Anden kan PRÄGLA våra liv med kärlek (Kolosserbrevet 1:8). Andra ord för prägla är forma, etsa sig fast, inrista och genomsyra. Är det inte ett mål och en bön vi kan få sätta tillsammans? Att den helige Ande ska få forma och genomsyra oss, med Guds utgivande kärlek…

Vad säger du?

Ja, då har vi kommit fram till den viktiga frågan om hur du ställer dig till detta med att be och älska, utan att få något tillbaka. Känns det helt främmande för dig så är det inte konstigt, eftersom det går emot vår mänskliga natur att älska våra fiender. Bara den helige Ande kan fylla dig så till bredden med Guds kärlek, att du förmår älska den som av olika skäl inte visar sig älskvärd. Vad vi har fått för intet – nämligen Guds kärlek – är vi kallade att ge vidare. Du och jag som Kristi efterföljare, älskar för att Jesus först har älskat oss!

Vi har varit gifta i över trettio år, och kan ärligt erkänna att vi inte alltid gått i bön och visat kärlek, när den andre betett sig illa. Genom förlåtelsen och bönen har vi ändå lyckats växa i kärlek. Det är inte enkelt, men Guds Ande kommer vår svaghet till hjälp (Romarbrevet 8:26).

Prata nu med varandra om dagens post om det går (annars får du på egen hand ta ett steg i tro).  Bestäm sedan tillsammans hur ni går vidare. Be också den helige Ande leda er. 

Let Love Live! /Tomas och Mia
Ps) Om du som läser detta är skild eller omgift så finns det ingen fördömelse för dem som är i Kristus Jesus (Romarbrevet 8). Gud förlåter och upprättar alla som ber om det, samt ger nya chanser att begynna om – enligt Jeremia 18 ♡

Kontakta oss gärna via sms: 072 – 430 99 11 eller genom SamtalsjourenMia@gmail.com – Läs mer om äktenskap på Webbkyrkan.se >> – Vårt kurstips: Äktenskapskursen Online >>    ParBloggens målgrupp är kristna (personer som följer Kristus). Bibelord om kärlek >> Bibeln som ljudbok >>

Så här byggs ParBloggen: Vi går systematiskt igenom alla Nya Testamentets bibelverser som innehåller ordet kärlek eller älska, och bloggar om de som vi tycker kan vara användbara för kristna par. ”Tro, hopp och kärlek består. Men det allra viktigaste är att vi visar kärlek” ( Första Korinthierbrevet 13:13).

Tomas och Mia
Tomas och Mia

 

Bibeln om kärlek…

Idag är vi så influerade av samhällets syn på kärlek, att vi ofta befinner oss ganska långt från Bibelns definition. På ParBloggen.se vill vi undersöka verser i Nya Testamentet, för att på så sätt lära oss om Bibelns syn på att älska…

I klassisk grekiska (som Nya Testamentet skrevs på) innebär agápe att älska villkorslöst och oegoistiskt. Eros står för lidelsefull kärlek, och fileo för vänskaplig. I ett äktenskap på Biblisk grund är dessa en stark tretvinnad tråd.

Kärleken (agápe) är tålmodig och mild. Kärleken är inte avundsjuk, skrytsam eller högmodig. Den är inte oförskämd eller självisk. Den ilsknar inte till, och den är inte långsint. Den gläds inte över någon orätt utan finner sin glädje i sanningen. Den ger inte upp. /Första Korinthierbrevet 13:4-7

Vad vår mänskliga natur åstadkommer är lätt att se: sexuell omoral, orenhet, strider, avundsjuka, hat, intriger, splittring, maktkamp och mycket annat. Jag vill varna er än en gång: den som lever på ett sådant sätt får inte ärva Guds rike. Men Andens frukt är kärlek, glädje, frid, tålamod, vänlighet, godhet, trofasthet, mildhet och självbehärskning. De som tillhör Jesus har korsfäst sitt gamla jag med alla dess begär och onda lustar. Om vi lever i Anden, ska vi också låta Anden leda oss. Låt oss inte bli högmodiga, inte heller utmana eller avundas varandra. /Galaterbrevet 5:19-25 (förkortad version anpassad för kristna par)

Äktenskapsförbundet: De är alltså inte längre två utan ett. Vad Gud har förenat, får människan inte skilja åt. /Matteusevangeliet 19:6

En Kommentar på ”Låt Anden ge dig kärlek”

Skicka Kommentar