Varningen

”Har du övergett din första kärlek?”

”Har du övergett din första kärlek?”

 

Välkommen till veckans bloggpost, där vi vill varna för att ge upp för tidigt. Både psykologen Eva Rusz och Bibeln är överens om att DET GÅR ATT HITTA TILLBAKA TILL DEN FÖRSTA KÄRLEKEN.  Här kommer dagens inspirationsord:

Du har hållit ut och stått ut med mycket, utan att ge upp. Men en sak måste jag anmärka mot dig: du har övergett din första kärlek. Tänk på vad det är du har fallit ifrån, och vänd nu om och gör samma gärningar som då.  /Uppenbarelseboken 2:3 ff 

Förra Parbloggen skrev vi en del om det kristna kärleksbudet som inte är ett förslag, utan Guds bud till dig och mig idag. Vi tog också upp att kärlek inte bara är en flyktig känsla, utan ett verb – något du gör. På ett sätt återknyter vi lite till detta tema, när vi idag utmanar dig med frågan om du har övergett din första kärlek? Men denna gång ger vi lite mer utrymme åt psykologen Evas motreaktion, till alla snabba och så kallade ”lyckliga skilsmässor”.

 

”Vårt mål med hela denna sajt är att visa på en kärlekens väg som är smalare och ibland svårare, men mer gudomligt inspirerad och välsignad. Vi vänder oss primärt till kristna par, eftersom många av texterna utgår från ett slags tvärtom-sätt att se på kärlek, som bara kan förväntas från människor som säger sig följa Jesus”. /Tomas & Mia  

 

Vad säger psykologen om att hitta tillbaka till varandra?

Det går att hitta tillbaka till varandra. Det menar psykolog och författare Eva Rusz som med boken ”Bullshit!” avfärdar de vanligaste argumenten för varför en relation inte kan hålla. ”Människan är inte skapad för separation”, säger Eva.

Kanske har du hört det förut? Våra känslor för varandra har dött. Vi kan inte förlåta varandra. Vi kan inte kommunicera med varandra längre. Våra problem är olösbara. Författare och psykolog Eva Rusz menar att många av dessa påståenden inte stämmer. Boken ”Bullshit” är hennes egen motbok till ”Happy, Happy” (Sveland/Wennstam), boken som kom ut för ett par år sedan som en hyllning till skilsmässan och den starka kvinnan.

– Det var en bok som byggde på iskallt självförverkligande. Allt handlar bara om självförverkligande idag, och på den vägen skövlar vi en massa barn i onödiga separationer. Det är många som skrotar en bra relation för snabbt. Det finns alltid alternativa vägar, säger Eva. Hon arbetar själv med parterapi och ser kritiskt på sitt eget skrå. Den klassiska frågan när man som par i kris hamnar i terapisoffan är ”Ska vi reparera eller separera?” och inte sällan uppmanas paret att lyssna till sina känslor, att följa sina hjärtan. Men Eva kan inte låta bli att ifrågasätta.

– Ni har investerat massor av tid på att bygga upp ett liv tillsammans. Vad är det ni håller på med? Ni har inte slutat älska varandra, ni har bara ändrat era beteenden och slutat att hålla kärleken igång.

Jag har möjligheten att visa vägen hur man kan hitta tillbaka till varandra igen, och det måste jag erbjuda. Sen är det upp till paret att välja hur man vill ha det, säger Eva. Hon har coachat många par som varit beredda att kasta in handduken – men som valt att ge förhållandet en ny chans. Efteråt har de tackat henne för att hon vågade säga till, säga ifrån.

Många gånger är Eva ganska tuff i sitt ordval. Kallar till exempel människan för relationslat. Allting i livet består av relationer, skriver hon i förordet. Relationer är livsviktiga för oss. De är navet i själva livet. Och ändå är det så svårt för många människor, inte minst i västvärlden, att få våra vuxna kärleksrelationer att fungera.

– Jag tror faktiskt att ett av de stora problemen är att vi slutat känna medkänsla med varandra. Vi vill bara känna njutning hela tiden, vi har blivit känsloknarkare, avslutar Eva Rusz.

Ps) Hon önskar att alla som överväger separation, skulle gå igenom hennes bok först. Gärna tillsammans. Lyssna på boken här >>

 

Vad säger Bibeln?

Ja, vad Bibelns metod är i denna fråga ser vi redan i veckans inspirationsord ”Tänk på vad det är du har fallit ifrån, och vänd nu om och GÖR samma gärningar som då.” Fundera på hur du brukade behandla din partner när ni först träffades, och GÖR på samma sätt igen. Oavsett tankar och känslor som kan stå i vägen, börja behandla din partner som om du verkligen kände stor kärlek. Om du fortsätter så under en längre tid, är det inte helt ovanligt att själva känslorna väcks till liv igen – och ni kan då plötsligt få uppleva en ny vår i ert lite frusna äktenskap.

 

Vad säger du?

Ja, då har vi kommit fram till den viktiga frågan om hur du och din partner vill förhålla er till både psykologens och Bibelns ord. I sin andemening stämmer de ju denna gång överens. Eva Rusz säger ”Ni har inte slutat älska varandra, ni har bara ändrat era beteenden och slutat att hålla kärleken igång.” Och Bibeln säger ”Vänd om och gör igen samma gärningar som då”. Låter inte det som en vettig väg framåt?

 

Vi har varit gifta i över trettio år och kan ärligt erkänna, att vi många gånger har fått leta oss tillbaka till vår första kärlek. Ibland har det gått snabbt, och andra gånger tagit lite längre tid. Det har inte alltid varit enkelt, men Guds Ande kommer vår svaghet till hjälp (Romarbrevet 8:26).

Samtala nu tillsammans om hur ni vill besvara frågan om den första kärleken, och vad ni vill göra för att hitta dit igen (om den svalnat). Bestäm sedan hur ni går vidare. Be också den helige Ande beskydda ert äktenskap.

 

Let Love Live! /Tomas och Mia Ps) Om du som läser detta är skild eller omgift så finns det ingen fördömelse för dem som är i Kristus Jesus (Romarbrevet 8). Gud förlåter och upprättar alla som ber om det, samt ger nya chanser att begynna om – enligt Jeremia 18 ♡
Kontakta oss gärna via sms: 072 – 430 99 11 eller genom SamtalsjourenMia@gmail.com – Läs mer om äktenskap på Webbkyrkan.se >> – Vårt kurstips: Äktenskapskursen Online >>    ParBloggens målgrupp är kristna (personer som följer Kristus). Bibelord om kärlek >> Bibeln som ljudbok >>

Så här byggs ParBloggen: Vi går systematiskt igenom alla Nya Testamentets bibelverser som innehåller ordet kärlek eller älska, och bloggar om de som vi tycker kan vara användbara för kristna par. ”Tro, hopp och kärlek består. Men det allra viktigaste är att vi visar kärlek” ( Första Korinthierbrevet 13:13).

Tomas och Mia
Tomas och Mia

 

Bibeln om kärlek…

Idag är vi så influerade av samhällets syn på kärlek, att vi ofta befinner oss ganska långt från Bibelns definition. På ParBloggen.se vill vi undersöka verser i Nya Testamentet, för att på så sätt lära oss om Bibelns syn på att älska…

I klassisk grekiska (som Nya Testamentet skrevs på) innebär agápe att älska villkorslöst och oegoistiskt. Eros står för lidelsefull kärlek, och fileo för vänskaplig. I ett äktenskap på Biblisk grund är dessa en stark tretvinnad tråd.

Kärleken (agápe) är tålmodig och mild. Kärleken är inte avundsjuk, skrytsam eller högmodig. Den är inte oförskämd eller självisk. Den ilsknar inte till, och den är inte långsint. Den gläds inte över någon orätt utan finner sin glädje i sanningen. Den ger inte upp. /Första Korinthierbrevet 13:4-7

Vad vår mänskliga natur åstadkommer är lätt att se: sexuell omoral, orenhet, strider, avundsjuka, hat, intriger, splittring, maktkamp och mycket annat. Jag vill varna er än en gång: den som lever på ett sådant sätt får inte ärva Guds rike. Men Andens frukt är kärlek, glädje, frid, tålamod, vänlighet, godhet, trofasthet, mildhet och självbehärskning. De som tillhör Jesus har korsfäst sitt gamla jag med alla dess begär och onda lustar. Om vi lever i Anden, ska vi också låta Anden leda oss. Låt oss inte bli högmodiga, inte heller utmana eller avundas varandra. /Galaterbrevet 5:19-25 (förkortad version anpassad för kristna par)

Äktenskapsförbundet: De är alltså inte längre två utan ett. Vad Gud har förenat, får människan inte skilja åt. /Matteusevangeliet 19:6

2 Kommentarer på “”Har du övergett din första kärlek?”

  1. Birgit Severin Forslund

    Alla inläggen här på parbloggen är livsviktiga och av avgörande betydelse för nuet och framtiden…

    Reply

Skicka Kommentar